Örnalp Unozon åter lokalägt
Redan 1939 startade företaget Unozon i Örnsköldsvik. Då, liksom nu, var verksamheten plåtbearbetning. Många år senare, 1993, startade Örnalp som företag, men erfarenheten av tillverkning i aluminium härstammar ända från 1960-talet då företaget ägdes av Hägglund och Söner.
1999 utökades Örnalp med Permascands titanverksamhet i Örnsköldsvik. 2007 förvärvade Vinovo båda företagen, som från och med 2008 slogs ihop och fick namnet Örnalp Unozon AB. Förra året var det dags för ägarbyte igen.
– Man hade tagit ett beslut i Vinovos styrelse att man skulle avveckla den här grenen, säger Leif Lundgren som vid tillfället var platschef. De trodde väl inte på verksamheten längre.
Men det gjorde Leif som lade ett vinnande bud på aktierna. Sedan årsskiftet är han därmed egen ägare till företaget han jobbat på sedan 2009.
– Att ägas lokalt tror jag betyder mycket för känslan hos de som jobbar. Beslutsfattandet blir nära och de anställda går inte att betrakta som någon som går att byta ut hur som helst. Sen tror jag på den svenska processindustrin i stort, säger Leif och berättar att han jobbat inom industrin i Örnsköldsvik sedan han gick ut Chalmers tekniska högskola.
– Just det här företaget är i ett segment där vi letar kunder som har extrema krav på komplicerade produkter och tjänster, säger Leif och guidar runt bland de speciella produkterna.
Som den 30 meter höga spritkolonnen i rostfritt stål till Sekab planerad att ersätta den nuvarande som förbipasserande kan se sticka upp genom taket. Ett lika stort torn, fast i titan, är beställt till en massafabrik i Tjeckien och håller på att svetsas ihop i den stora anläggningen som för ett tag sedan byggdes ut med 500 till 4 000 kvadratmeter. En speciell maskin med rullbockar och en plasmarobot som kan svetsa cylindrar på upp till 5,5 meter i diameter är på gång för att komplettera den gamla som klarar en maximal diameter på 3,5 meter. Annars är det inte så mycket materielinvesteringar som sker. Företagets kompetens sitter i annat.
– Det finns inget värde för oss att ha en automatstyrd maskin eftersom vi sällan gör samma sak fler än en gång. Får du aldrig två bitar i rad som ska se likadana ut så försvinner fördelarna med automatisering, säger Leif och fortsätter.
– Vi jobbar väldigt mycket i titan och det är den hanteringen och kompetensen som skiljer oss från mängden. Killarna som jobbar här är de bästa i världen på det. Det skulle aldrig gå att tillverka de här grejerna utan den här personalen. Alla säger det, men det är för att det stämmer; Framgången i alla företag ligger i det personalen kan göra.